Bonyolultabb mint gondolnád

Számos olyan beszélgetésen vagyok már túl, ahol kijelentették egyszerűen az emberek, hogy nem értik, hogy miért olyan nagy dolog az, hogy ha valaki vállalkozást visz vagy vezet és nem pedig egy munkahelyre jár be nap, mint nap. Nem értik, hogy miért olyan bonyolult mondjuk nekem céget vezetni és irányítani, hiszen az emberek csinálják a szakmai feladatok tömkelegét az építkezéseken, nekem tulajdonképpen csak vezetnem kell a céget. Hát ilyenkor szoktam elmesélni az utolsó vidám történetemet az egyszerű feladatokról a cégen belül, ugyanis egy egyszerű gépek üzembe helyezése feladat is már rengeteg veszéllyel és papírmunkával jár.

Hogy tudnak-e például ennek az egyszerűnek tűnő feladatnak a buktatóiról és nehézségeiről az emberek? Nem, hiszen még én sem tudtam. Azt gondoltam, hogy a beruházási folyamat végén az ember egyszerűen csak elkezdi használni a nehezen pályázat vagy súlyos anyagi terhek mellett megszerzett eszközét vagy gépét, azonban ez koránt sincs így, ugyanis szigorú szabályai vannak ennek is, mint szinte minden másnak, éppen ebben a tekintetben a munkavédelem szempontjainak figyelembe vétele miatt.

És hát igen, ilyenkor szokott az emberek arcára fagyni a mosoly, amikor elmesélem nekik, hogy egy teljesen egyszerű feladat is, a jogszabályok és a vonatkozó kötelezettségek miatt adminisztrációs tengerré változnak, amit ráadásul ha nem jól old meg az ember, büntetést von maga után. Így aztán koránt sem mondható, hogy egy vállalkozás vezetése egyszerű vagy könnyű feladat lenne. És azt gondolom, hogy erről szinte száz százalékos eredménnyel meg is tudok már győzni embereket. Ha tehát valaki azért forgatná a gondolatot a fejében, hogy vállalkozást alapítson, mert az rendkívül egyszerű feladat, ne tegye. Ha az álmai megvalósítása a cél, akkor viszont kérdés nélkül vágjon bele, mert kockázat nélkül nem születnek nagy sikerek sosem.